U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

WAT IS BUURTPREVENTIE?

Vandalisme en kleine criminaliteit maken dat buurtbewoners zich onveilig voelen in hun eigen buurt. Gemeente Almere heeft naar aanleiding van de Nota vandalismebeleid het project Buurtpreventie in het leven geroepen om de sociale controle te vergroten. In de wijk worden vrijwilligers gezocht die letten op onveilige en ongewone gebeurtenissen in de buurt.

Bij Buurtpreventie spelen deelnemende bewoners een belangrijke rol bij het veiliger maken van hun wijk. Zij zijn de ogen en de oren in de wijk. In teams gaan ze de straat op en signaleren onveilige situaties, maar spreken ook buurtbewoners aan. Niet alleen omdat ze zich niet correct gedragen, ook om tips te geven om bijvoorbeeld een inbraak te voorkomen. In de praktijk blijkt dat de aanpak werkt. Het leidt tot minder klachten, minder criminaliteit, minder vervuiling en betere contacten met andere buurtbewoners. Wanneer zich ernstige zaken voordoen, zoals inbraak, vandalisme en geweld, doet Buurtpreventie een stapje terug en treedt de politie op.

 

HOE WERKT HET?

Het Buurtpreventieteam loopt overdag en ’s avonds in koppels door de wijk en houdt ogen en oren goed open. De koppels spreken mensen aan die overlast veroorzaken in de buurt en bellen de politie als zij gevaarlijke situaties tegenkomen. Door de goede samenwerking met jeugdwerk kan beginnende criminaliteit op tijd worden aangepakt. Het team geeft bijvoorbeeld ook tips om een inbraak te voorkomen. Op deze manier wil het Buurtpreventieteam de veiligheid bevorderen zodat het gezellig blijft in de wijk.

 

WELKE PARTIJEN WERKEN MEE?

  • Gemeente Almere
  • Politie
  • Welzijnsorganisaties De Schoor
  • Bewoners (organisatie/vereniging)
  • Jeugdzaken
  • ouderzorg

Cookie-beleid

Deze site maakt gebruik van cookies om informatie op uw computer op te slaan.

Gaat u akkoord?